Kuldīgas novada muzeja fasādes restaurācija

Kuldīgas muzeja fasāde pēc restaurācijas 003

Kuldīgas novada muzejs izvietots pie pašas Ventas rumbas – vietā, kur agrāk stāvēja Livonijas ordeņa pils. Tagad apkārtne kļuvusi par Pilsētas dārzu, bet 20 gadsimta sākumā celtā muzeja ēka, kas atrodas Pils ielā 5, ir valsts nozīmes kultūras piemineklis.

Kuldīgas muzeja fasāde pirms restaurācijas 001

(Kuldīgas novada muzeja ēkas fasāde pirms restaurācijas)

Leģenda vēsta, ka nams celts kā Krievijas ekspozīcijas administratīvais korpuss Vispasaules izstādē, kas noritējusi Parīzē 1900. gadā. Ēku tur ieraudzījis un nopircis kāds Liepājas tirgotājs, kas to atvedis uz Kuldīgu, lai uzdāvinātu savai līgavai.

Lai gan oficiāli dokumenti, kas šo nostāstu varētu apstiprināt, nav saglabājušies, tomēr interesants ir fakts, ka ēkas baļķi ir numurēti. Tas nozīmē, ka tā ir izveidota citur un vēlāk uzstādīta Kuldīgā. Leģenda vēsta, ka tas bijis Parīzē, bet izpēte beigusies Liepājā, jo visus dēļus meistars parakstījis ar “Libau”, kas ir pilsētas vēsturiskais nosaukums.

Pēc Kuldīgas novada pašvaldības pasūtījuma un sadarbībā ar Norvēģijas koka ēku restaurācijas ekspertiem, 2009. gadā AS “Būvuzņēmums Restaurators” veica apjomīgu muzeja ēkas fasādes atjaunošanu. Darbi tika veikti saskaņā ar projektu, kuru izstrādāja SIA “Ozola & Bula, arhitektu birojs” un arhitekte Zane Stiebriņa.

Kuldīgas muzeja fasāde pēc restaurācijas 005

Kuldīgas novada muzeja ēkas fasāde pēc restaurācijas

Projektā liels darbs bija jāiegulda koka restauratoriem, kas veica konstrukciju apsekošanu, bojāto detaļu protezēšanu, kā arī to atjaunošanu un restaurāciju. Darba procesu sarežģīja fakts, ka daudzas koka konstrukcijas bija ar dekoratīvu apdari. Tāpat šis bija viens no pirmajiem tik liela apjoma objektiem, kas tika krāsots ar speciālu lineļļas krāsu, kura tika izgatavota pašu restauratoru spēkiem un tonēta ar dabīgiem pigmentiem.

Kuldīgas muzeja fasāde pirms restaurācijas 003

(Kuldīgas novada muzeja ēkas fasāde pirms un pēc restaurācijas)

Kuldīgas muzeja fasāde pēc restaurācijas 007

2010. gada februārī Kuldīgas novada muzejs atsāka darbu ēkā, ko pamatoti dēvē par Kurzemes koka arhitektūras pērli. Pats Kuldīgas novada muzejs ir dibināts 1935. gadā, bet kopš 1940. gada tas mitinās nu jau vēsturiskajā ēkā – Pils ielā 5.

Comments are closed.