Kurzemes Apgabaltiesas fasāde atgūst gaišos toņus

Kurzemes apgabaltiesas nams 001

Viens no elegantākajiem paveiktajiem projektiem, ar ko AS „Būvuzņēmums Restaurators” var lepoties 2015. gadā, ir Kurzemes Apgabaltiesas nama fasāde, kas pēc visiem restaurācijas darbiem atkal pārtapa gaišos toņos. Izrādās, ka vēsturiskā ēka tāda bijusi arī agrāk. Tiesa, pirms remontdarbu sākšanas nams bija krāsots zaļā krāsā.

Kurzemes-apgabaltiesa-HYSTORYIerobežotas pieejamības ēka ar burvīgu vēsturiski arhitektonisko mantojumu. Tā varam nosaukt Kurzemes Apgabaltiesas namu, kurā 2015. gada rudenī tika pabeigti atjaunošanas darbi. Ēka, kas atrodas Kūrmājas prospektā 2/6, ir viens no spilgtākajiem Liepājā apskatāmajiem jūgendstila mantojumiem (19. gs. 90. gadu otrā puse – 20. gs. līdz Pirmajam pasaules karam).

Tūlīt pēc uzcelšanas skaistajā namā atradās Krievijas Austrumāzijas kuģniecības kantoris. Pati garā ēka, kas izskatās tik stilistiski vienota, patiesībā gan būvēta divās daļās. Pirmā ēkas daļa Kūrmājas un Graudu ielas stūrī celta 1908. gadā. Tā beidzas vietā, kur tagad pēc ēkas pārbūves atrodas galvenās ieejas durvis.

Kurzemes apgabaltiesas nams 011

Atjaunotā Kurzemes Apgabaltiesas fasāde

Galvenā no nama redzamākajām arhitektoniskajām vērtībām, neapšaubāmi, ir ēkas fasāde, kas bagātīgi rotāta ar jūgendstilam raksturīgajiem rotājumiem – liektajām līnijām, augu ornamentiem un citām detaļām. Tāpēc tās atjaunošanu uzticēja pieredzējušajiem AS „Būvuzņēmums Restaurators” restaurācijas meistariem.


Otra nozīmīgākā vērtība ir vējtveris, kurā ienācējs nonāk tūlīt pēc tam, kad atvēris agrākās galvenās ieejas durvis ēkas stūrī. Vējtverī pirmais, kas liecina par šī nama vēsturisko vērtību, ir tā koka paneļu konstrukcijas un durvis, kas bagātīgi rotātas ar kokgriezumiem. Turpat vēl saglabājušās arī senās vēsturiskās grīdas flīzes.

Runājot par vēsturiskajām vērtībām, noteikti jāpiemin šīs ēkas keramikas krāsnis, kas ir saglabājušās, taču savu funkciju vairs nepilda – tās kalpo par dekoratīviem elementiem.

Kurzemes Apgabaltiesas namā veiktos vērienīgos pārbūves darbus nezinātājam grūti pamanīt – gan tāpēc, ka tie daudzviet notikuši telpās, kas nav publiski pieejamas, gan arī tāpēc, ka jaunie risinājumi veiksmīgi iekļaujas vēsturiskajā vidē.


Gan pēc uzcelšanas, gan vēlāk un arī padomju gados namā atradās administratīvās iestādes. To var nolasīt no plānojuma – garajiem gaiteņiem un kabinetiem gar malām. Savulaik ēkas jaunākajā daļā bijusi arī banka. Tagad tās plašā zāle sadalīta vairākās tiesas sēžu zālēs un zem piekaramajiem griestiem neskarti palikuši dekoratīvie griestu koka paneļi, ko varbūt kādreiz nama saimnieks izdomās atjaunot.

 Kurzemes apgabaltiesas nams 012

Comments are closed