Remtes medību torņa restaurācija

Restaurētais Remtes medību tornis 001

Remtē, kas atrodas aptuveni 40 kilometru attālumā no Tukuma pilsētas (pie Remtes ezera), 19. gadsimta sākumā Kurzemes un Zemgales hercogistes politiķis grāfs Kārlis Johans Frīdrihs fon Mēdems (Karl Johann Friedrich von Medem, 1762-1827) uzcēla pili un sāka veidot ainavu parku 26 hektāru platībā. Turpmākajos gadu desmitos parks tika papildināts ar vairākiem “mazās arhitektūras” objektiem, no kuriem ievērojamākais ir divstāvu Remtes medību tornis.

Par šī objekta atjaunošanu AS “Būvuzņēmums Restaurators” 2015. gada 26. martā saņēma valsts mēroga konkursa “Gada labākā būve Latvijā 2014” atzinību nominācijā “Restaurācija”.

Šodien Remtes muižas parks un parka arhitektūra ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Tiek uzskatīts, ka Remtes pilsmuižu projektējis vācu arhitekts Johans Georgs Adams Berlics (Johann Georg Adam Berlitz, 1753-1837), kurš tad arī varētu būt Remtes medību torņa autors.

vesturiskais-remtes-medibu-tornis

(Vēsturiskais Remtes medību tornis. Foto: “ZudusiLatvija.lv”)

Pēc arhitektoniski-mākslinieciskās inventarizācijas un izpētes torņa restaurācijas projektu 2013. gadā izstrādāja SIA “Arhitekta L. Šmita darbnīca”. Savukārt pati restaurācija, ko veica AS “Būvuzņēmums Restaurators” un amatnieki no SIA “Būvfirma INBUV” atbildīgā restaurācijas darbu vadītāja Jura Pavlova vadībā, tika pabeigta 2014. gada 12. decembrī.

Restaurētais Remtes medību tornis 002

Remtes medību tornis pēc restaurācijas

apbalvojumi-restauracija-2014-remtes-tornis-8044-mid

Remtes medību tornis, kas saukts arī par šūnakmens torni vai apaļo torni, celts – 1890. gadā. Tas būvēts no ķieģeļiem neogotiskās formās, torņa ārsienas tam apmūrētas ar Amatas šūnakmeni. Medību tornim ir divi stāvi. Būves pirmajā stāvā ir caurejama telpa ar divām ailām pretējās būves pusēs. Būves otrajā stāvā telpai ir viena durvju aila ar koka durvīm un stiklotu virsgaismu un trīs logu ailas ar stiklotiem koka logu blokiem.


* Raksts sagatavots balstoties uz materiāliem, kas atrodami resursos “ZudusiLatvija.lv”, “Tournet.lv”, “Arh-Smits.lv”, “BuvLaukums.lv”, “MammaDaba.lv” un “WikiPedia.org”.

Comments are closed.