Restaurēti Latvijas Radio nama vēsturiskie logi


Latvijas Radio vēsturiskā nama restaurācijas projekts, kura realizācijas laikā tika atjaunoti 160 ēkas logi, noslēdzās 2023. gada rudenī. Logu atjaunošanas darbi, ko veica AS “Būvuzņēmums Restaurators”, vēsturiskajā ēkā Rīgā, Doma laukumā 8, ilga vairāk nekā pusotru gadu, projekta kopējām izmaksām sasniedzot teju miljonu eiro.


Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne ar gandarījumu atzīst: “Latvijas Radio ēkas logu restaurācijas projekts ir vērienīgākais Latvijas Radio investīciju projekts, no kura ieguvēji ir pilnīgi visi darbinieki. Liels prieks, ka ēkas logi atjaunoti ar cieņu un pietāti pret vēsturisko, vienlaikus uzlabojot logu funkcionalitāti un mikroklimatu telpās. Tagad Radiomājā arī rudens un ziemas laikā ir silti un omulīgi”.

„Manuprāt, valsts mēroga objektiem ir jārāda priekšzīme, kā saglabāt autentiskumu un nodrošināt ilgtspējību. Latvijas Radio ēkas gadījumā redzam, ka no šīm pārmaiņām iegūst ne tikai pati ēka, bet arī tiek uzlabota cilvēku dzīves kvalitāte,” norāda Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vadītājs Juris Dambis.


“Latvijas Radio vēsturiskajai ēkai kopumā tika atjaunoti 160 logi, no kuriem 37 atrodas Doma laukuma fasādes pusē, bet 123 pagalma fasādē. Lielākā atjaunotā loga laukums ir 7,7 kvadrātmetri, bet mazākā – 0,55 kvadrātmetri,” par paveikto stāsta AS “Būvuzņēmums Restaurators” valdes priekšsēdētājs Mareks Mamajs, īpaši uzsverot, “ja neskaita tos logus, kas tika pilnībā nomainīti, ir jāteic, ka burtiski katram vēsturiskajam logam bija vajadzīga “galdnieka roka” un lielāka vai mazāka atjaunošana.”

Tāpat vēsturiskajam namam restaurētas arī centrālās ieejas ozolkoka durvis, atjaunoti kaltie logu režģi un veikta viena vēsturiskā loga gleznojuma konservācija. Latvijas Radio ēkas logu atjaunošanas projekta autori ir arhitekti Dace Kalvāne, Artūrs Lapiņš un Mārtiņš Reinbergs. Darbus organizēja un vadīja atbildīgais būvdarbu vadītājs Dāvis Priede, būvdarbu vadītājs Māris Venterzutis, bet īpašu ieguldījumu darba procesā veica restauratora asistente Austra Mieze.


Avots: Investējot teju miljonu eiro, atjaunoti Latvijas Radio ēkas logi

Comments are closed.