Tapusi greznākā kāpņu telpa Baltijā

Kāpņu telpa Alberta ielā 4 - 001

Alberta ielā 4 tapusi greznākā kāpņu telpa, kurai analogu arhitektūras objektu nav visā Baltijā. Tā vismaz uzskata AS „Būvuzņēmums Restaurators” meistari, kuri veica fasādes un kāpņu telpas restaurācijas darbus.

Alberta iela ir tapusi 1900 gadā, un tiek uzskatīts, ka tieši uz šīs ielas atrodas Rīgas spilgtākie jūgendstila nami. Pēc Mihaila Eizenšteina ieceres 1904. gadā uzbūvētais Alberta ielas 4. nams pieder uzņēmējam Jevgeņijam Gombergam. Šis jūgendstila šedevrs tiek uzskatīts par vienu no zīmīgākajiem M.Eizenšteina projektiem. Domājams, tas arī ir viens no iemesliem, kādēļ nams kopumā ir tapis tik grezns un veidojumiem bagāts. Pats J.Gombergs atbalstījis pat šai ēkai speciāli veltītas grāmatas uzrakstīšanu un izdošanu trīs valodās.

Kāpņu telpa Alberta ielā 4 - 004

Kāpņu telpa Alberta ielā 4 - 006

Ēka iekļauta arī UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā – sadaļā „Rīgas vēsturiskais centrs”. „Tas uzliek nopietnus pienākumus ne tikai tās īpašniekam un atjaunotājam, bet arī visiem būvniekiem, kas šajā namā grib spert savu kāju,” saka AS „Būvuzņēmums Restaurators” valdes priekšsēdētājs Mareks Mamajs.

Kāpņu telpa Alberta ielā 4 pēc restaurācijas

Ēkā ir astoņi ekskluzīvi dzīvokļi, kuru kvadrātmetrs maksāšot no 6000 līdz 7000 eiro, jo tā atjaunota, maksimāli saglabājot visas oriģinālās detaļas. Pabeigta arī sienu gleznojumu restaurācija vestibilā un kāpņu telpā, kas tad arī ir viens no unikālākajiem elementiem šajā projektā. Par laimi, bija saglabājušies seno gleznojumu fragmenti, kas ļāva tos atjaunot identiski. Tiesa, tikai pēc darbu uzsākšanas tikuši konstatēti trīs krāsojumu periodi. Ņemot vērā, ka ēka ir būvēta 20. gadsimta sākumā, restaurācijas darbu veicēji secinājuši, ka telpu interjerā vairākkārtīgi mainīts sienu krāsojuma polihromais risinājums, kas katra nākamā remonta laikā veidots savādāk.

Veicot izpēti, māksliniece restauratore Inese Siliņa konstatējusi, ka vissenākais gleznojums atradies zem diviem vēlāk uzklātajiem slāņiem. Tika pieņemts lēmums atjaunot oriģinālo dekora un krāsojuma polihromijas sistēmu (Eizenšteina laika variantu), kas arī tika izdarīts. Starp citu, tieši dēļ šī unikālā krāsojuma un kāpņu telpā esošajiem veidojumiem arī ir pamats uzskatīt, ka Alberta ielā 4 ir viena no krāšņākajām kāpņu telpām Baltijā.

AS „Būvuzņēmums Restaurators” valdes priekšsēdētājs norāda, ka šis objekts vispār ir labs piemērs restaurācijas nozarei kopumā. Fasāde ir pilna ar pārbagātiem veidojumiem, kur bija nepieciešama ne tikai pašu veidojumu restaurācija, bet pat atsevišķu detaļu izgatavošana pilnīgi no jauna. Ēkas iekšējie veidojumi, kas sastāv no griestu rozetēm, orķeļiem, arī ievērojami apgrūtinājuši restauratoru darbu. Taču, nu tas ir galā un „Būvuzņēmums Restaurators” darbus, kas veikti Alberta ielā 4 varot uzskatīt par vienu no saviem veiksmīgākajiem pēdējo gadu projektiem.

Nama kāpnes Alberta ielā 4 - 006

Nama kāpnes Alberta ielā 4 pēc restaurācijas

„Ir prieks, ka arvien vairāk uzņēmēju pievērš uzmanību saviem īpašumiem, pēta to vēsturi, domā par ēku restaurāciju. Tas tikai liecina par to, ka cilvēki grib dzīvot ne tikai centrā, vai konkrētā mājā, bet gan panākt to, lai šī māja soli pa solim iegūtu savu sākotnējo izskatu. No tā iegūst ne tikai paši īpašnieki vai iedzīvotāji. No tā iegūst visa Latvija. Top ne tikai jauni moderni nami – atdzimst vēl arī apdrupuši ķermeni, lauvas un citi zvēri. Bet līdz ar tiem arī mūsu arhitektūras pieminekļu un valsts prestižs,” saka Mareks Mamajs.

Kāpņu telpa Alberta ielā 4 - 007

Comments are closed.