Skolēni Elejas muižā palīdz restaurēt Tējas namiņu

Elejas muižas kompleksā sākta Tējas namiņa restaurācija, raksta Latvijas Sabiedriskie mediji. Demontāžas un dokumentēšanas darbos līdztekus pieredzējušiem meistariem iemaņas apgūst arī 15 Zaļenieku komerciālās un amatniecības vidusskolas restauratoru asistenti, kuri palīdz AS „Būvuzņēmums Restaurators” speciālistiem vēsturiskā namiņa atjaunošanas darbos.

Tējas namiņa restaurācijai, pieredzes apgūšanai, vasaras praksei un publicitātei projektā atvēlēti aptuveni 400 000 eiro. No tiem vairāk nekā 200 000 ir Eiropas finansējums, bet novada līdzdalība ir vairāk nekā 153 000 eiro.

Elejas muižas kompleksā esošajā Tējas namiņā sākusies rosība. Vispirms restauratori ķērušies pie savu laiku nokalpojušā jumta demontāžas. Viss tiek darīts uzmanīgi, jo vēsturiskās detaļas, kas vēl atjaunojamas, tiks izmantotas atkārtoti.

„To, vai tie būs 10%, 30% vai 80% to vēl [nevar pateikt]. Viņš jāapseko tehniski kāds viņš ir vai spēs izturēt tās slodzes. Tur daudz faktoru ietekmē,” saka restaurācijas darbu vadītājs Juris Pavlovs.


Pieredzējušajiem restauratoriem talkā nāk arī 15 topošie restauratoru asistenti no Zaļenieku komerciālās un amatniecības vidusskolas. Puišiem uzticēts palīdzēt noņemt spāres, bet meitenes darbojas ar dokumentēšanu. „Tas ir ļoti atbildīgs darbs. Ja nebūs šāda veida dokumentācijas, tad nevarēs zināt un nevarēs veikt pilnīgu restaurāciju,” saka praktikante Viktorija Krasovska.

Prakses vadītājs Normunds Strauja atzīst, ka „pirmais, ko viņi iegūst un, es domāju, ka tā ir paliekoša vērtība, tā ir pieredze”. „Jo lielāka ir pieredze, jo labāk viņi var strādāt savā profesijā,” uzsver Strauja.


Restauratoru asistenti ir arī viena no tām apmācību programmām, kur audzēkņiem nav problēmu atrast prakses vietas un dažiem pat vēl skolas laikā tiek piedāvāts darbs. „Esmu dzirdējis, ka restauratori visur var tikt. Arī uz citām valstīm restaurēt objektus, jo pieprasīta profesija,” saka praktikants Jānis Pudulis.

Jauniešiem prakse beigsies jau 15. jūnijā, bet atjaunot Tējas namiņu un rekonstruēt žogu plānots līdz šā gada rudenim.

Projekts tiek īstenots ar Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas finanšu instrumentu atbalstu, un tā kopējās izmaksas ir nedaudz vairāk kā 403 000 eiro.

Comments are closed