Pabeigts “Rīgas Biržas” fasādes remonts

Rīgas Birža pēc fasādes remonta 001

Mākslas muzeja “Rīgas Birža” nams, kas atrodas Vecrīgā, Doma laukumā 6, ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Ēka tapusi pēc vācu izcelsmes Pēterburgas arhitekta Haralda Jūliusa fon Boses (Harald Julius fon Bosse, 1812.–1894.) projekta, atdarinot Venēcijas renesanses palaco formas, kas simbolizē bagātību un pārpilnību. Tā celta laika posmā no 1852. līdz 1855. gadam, un 1856. gada 26. maijā, piedaloties pašam Krievijas caram Aleksandram II, notiek svinīgā biržas nama atklāšana.

Kā jau vēsta pats nosaukums, sākotnēji nams kalpojis kā zināms pilsētas ­– teju pat visas Krievijas impērijas – finanšu centrs. Taču laika gaitā tā funkcijas mainījušās. Padomju laikos ēkā atradās Zinātniski tehniskās propagandas nams, savukārt sākot no Otrās atmodas laikiem šeit mājojuši dažādi biroji un citas iestādes. Savu otro elpu Rīgas birža ieguva 2006. gadā, kad pilsētas būvvalde apstiprināja ieceri namu paredzēt Aizrobežu mākslas muzeja vajadzībām.

Rīgas Birža pēc fasādes remonta 002

Mākslas muzejs “Rīgas Birža” pēc fasādes remontdarbiem

No 2008. līdz 2011. gadam ēkā notika liela apjoma rekonstrukcijas un restaurācijas darbi, ar mērķi atgriezt ēkai iepriekšējo spožumu. Tie tika veiksmīgi pabeigti, taču pēc pieciem gadiem, apsekojot objektu, VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) atklāja, ka kūstošā ledus ietekmē ir bojātas ūdens notekcaurules. Tā rezultātā fasādes apmetumam un tā dekoratīvajiem elementiem tika konstatēti defekti, kurus bija nepieciešams saremontēt. Šos fasādes remontdarbus tad attiecīgi pēc VNĪ pasūtījuma 2016. gada vasarā arī veica AS “Būvuzņēmums Restaurators”.

Mākslas muzejs “Rīgas Birža” fasādes remontdarbu laikā, kurus 2016. gadā veica AS “Būvuzņēmums Restaurators”.

Mākslas muzejs “Rīgas Birža” fasādes remontdarbu laikā

Bijusī Rīgas biržas ēka bija viena no pirmajām celtnēm, kas speciāli atjaunota par godu Latvijas Republikas simtgades jubilejai programmas “Mantojums – 2018: kultūras infrastruktūras uzlabošanas programma 2006. – 2018. gadam” ietvaros.

Comments are closed