Restaurēts vēsturiskais “fon Panderu nams”

Vēsturiskās krāsnis un kamīns 008

Eklektisma stilā celtā ēka Antonijas ielā 6, kura būvēta 1889. gadā, sākotnēji kalpojusi kā īres nams. Savulaik tas rīdziniekiem bijis pazīstams kā “fon Panderu nams”, kuru projektējis pirmais akadēmiski izglītotais latviešu arhitekts Jānis Frīdrihs Baumanis. Nopelniem bagātā arhitekta darba dzīvē ir pieskaitāma vairāku Rīgā nozīmīgu ēku plānojumu izveide (Rīgas Aleksandra ģimnāzija, Rīgas Cirks, Rīgas apgabaltiesa u.c.). Kopumā J.F.Baumanis ir projektējis ap pusotra simta ēku.

Vēsturiskās krāsnis un kamīns 002

Laika gaitā Antonijas ielas 6 ēkas izmantojums ir mainījies – mūsdienās tā kalpo kā administratīvā biroju ēka. Tādēļ, ņemot vērā biroju telpu funkciju, pirms restaurācijas izvēlēti tādi telpu apdares materiāli, stilistiskie risinājumi un gaismekļi, kuri ir funkcionāli un kalpos lielam cilvēku skaitam. Lai nodrošinātu biroja darbiniekiem nepieciešamo darba vidi un kabinetu skaitu, veikts ēkas stāvu pārplānojums.

Sienu un griestu dekoratīvie elementi 012

Restaurācijas projektu izstrādāja arhitekte Līga Gaile, pēc kura AS “Būvuzņēmums Restaurators” kā apakšuzņēmējs šajā objektā veica apdares atjaunošanas darbus.

Taču, lai arī ēka ir nedaudz pielāgota, tā nav zaudējusi savas vēsturiskās aprises. Namā ir saglabātas un atjaunotas gandrīz visas esošās interjera detaļas – krāsnis, griestu karnīzes, kāpņu margas, atsevišķas pildiņu durvis, radiatoru koka paneļi un pat divi oriģinālie koka soliņi.

Atjaunotās krāsnis un kamīns kā telpas dekoratīvie elementi

Ēkas telpu durvis izgatavotas kā vēsturisko durvju kopijas, saglabājot to unikālo pildiņu dalījumu un krāsotas gaišā tonī kā kontrasts tumšajiem sienu toņiem. Grīdām izmantotas augstas kājlīstes durvju tonī, bet grīdas segums ir kvalitatīvas linoleja flīzes ar vecinātu ozolkoka dēļu rakstu. Grīdu apdarei ēkas stāvos izveidots divu tipu segums – akmens masas flīzes un linolejs. Savukārt gaiteņos, kāpņutelpās un sanmezglos izvietotas akmens masas flīzes, kuras veidotas speciāli ēkas interjeram atbilstošā rakstā un toņos. Katrā stāvā grīdas seguma tonis ir izvēlēts cits.

Durvju restaurācija un gaitenis 005

Durvju restaurācija un gaitenis pēc atjaunošanas

Telpu sienām izvēlētas pieklusināti siltas, bet samērā tumšas krāsas, tādējādi izceļot ēkas vēsturiskās krāsnis, kamīnu un citas detaļas. Savukārt, lai liktu uzsvaru uz restaurētajiem griestiem, no kuriem dažās telpās ir atjaunoti to oriģinālie zīmējumi, pie karnīzēm izvietots LED lentu apgaismojums. Taču telpu gaismekļi, slēdži, rozetes un citi jaunie interjera elementi izvēlēti ar mūsdienīgu dizainu, apvienojot vēsturiskos nama elementus ar modernu funkcionalitāti.

Sienu un griestu dekoratīvie elementi pēc restaurācijas

Kopējais interjera dizaina risinājums Antonijas ielā 6 ir izvēlēts ar lielu pietāti pret ēkas vēsturisko vizuālo iekārtojumu. Arī modifikācijas, kuras veiktas, lai padarītu ērtāku darba vidi, kā arī atvieglotu piekļuvi ēkā, ir neuzkrītošas. Restaurācijas darbus Antonijas ielā 6 uzņēmums pabeidza 2016. gada rudenī.

Sienu un griestu dekoratīvie elementi 009

Comments are closed