Rundāles pilij maina jumta segumu

[00] Rundāles pils jumts pēc daļējas restaurācijas

Līdz šim godam paveikta Rundāles pils jumta seguma nomaiņa, vēsturisko konstrukciju protežēšana un stiprināšana, secinājuši pilī notiekošo darbu uzraugi. Puse pils dienvidu daļas, kas vērsta uz dārzu, jaunnedēļ tiks atbrīvota no sastatnēm un tad jau tūristi varēs sevi iemūžināt fotogrāfijās ar ļoti spožo jumtu, kura atjaunošanā savu darbu ieguldījuši AS “Būvuzņēmums Restaurators” meistari.

Rundāles pils jumts pēc daļējas seguma un konstrukciju restaurācijas

Būvnieki gan rosīsies Rundāles pilī līdz 2023. gadam. Tik ilgi aizņemšot visa jumta seguma nomaiņa, ja nauda atradīsies katru nākamo gadu. Līdz šim Rundāles pils jumts vairākkārt esot bojāts vētrās.

Rundāles pils jumtam bija nepieciešams remonts, jo sāka tecēt vecā jumta šuves. Mitrums jau bija nokļuvis uz konstrukcijām.

Lai oriģinālās, 18. gadsimtā liktās un vēsturiskās 19. gadsimta jumta konstrukcijas lietus laikā nebojātos un ūdens nesūktos cauri pārsegumam līdz pils zālēm un nekaitētu greznajam interjeram, šī esot bijusi pēdējā vasara, kad sākt jumta seguma nomaiņu un konstrukciju stiprināšanu. Pirms darbu sākšanas veiktajā izpētē pils pažobelē atrasts arī oriģinālais alvotā skārda fragments.

“Izpētes laikā tika arī konstatēts lokšņu izmērs, kas ir aptuveni 60×40 centimetrus liels. Pieturoties pie šā vēsturiskā lokšņu izmēra un lokšņu dalījuma, mēs esam atjaunojuši jumta segumu atbilstoši, kā tas ir bijis kādreiz. Tam bija jābūt ļoti spožam, kas saulē mirdz ļoti lielā attālumā,” stāsta Rundāles pils muzeja direktore Laura Lūse.

[03] Rundāles pils jumts pēc daļējas restaurācijas

Atjaunošanas darbi līdz šim izmaksājuši 1,4 miljonus eiro bez PVN, taču, lai nomainītu visu Rundāles pils jumtu, un darbi paredzēti līdz 2023. gadam, Kultūras ministrijai nāksies prasīt vēl 2,7 miljonus eiro.

Šī summa vēl nav garantēti iezīmēta, taču muzeja speciālisti akcentē, – jumta nomaiņas darbi ir jāturpina nākamvasar, tos nedrīkst pārcelt uz vēlākiem gadiem. Ne tikai lai no lietus glābtu pils pārējos spārnus, bet arī jaunā jumta seguma – titāna cinka – specifikas dēļ.

[04] Rundāles pils jumts pēc daļējas restaurācijas

“Titāna cinks ar laiku zaudē savu spožumu. Jo mēs ilgāku laika posmu neturpinām šos remonta darbus, jo viņi atšķirsies pēc krāsas,” saka Rundāles pils jumta nomaiņas būvniecības projektu vadītāja Elīna Dundule.

Rundāles pils jumta nomaiņas pirmās kārtas pirmā daļa esot paveikta ļoti labi. Prasmīgi veikta arī vēsturisko koka siju protezēšana.

“Nav bijuši lieli problēmu gadījumi, kad mums tiešām vajadzētu aizrādīt, ka kaut kas nav kārtībā. Arī problēmas, ja bijušas, tikušas risinātas. Būvnieki strādā ļoti labi,” norāda Dundule.

[05] Rundāles pils jumts pēc daļējas restaurācijas

Nākamnedēļ demontēs daļu sastatņu un puse pils dienvidu daļas pavērsies savā spozmē. Otrā pusē darbi turpināsies līdz novembrim. Līdz šim paveiktā kvalitāti šajās dienās ieradušies pārbaudīt eksperti. Pat lietus ūdens notekcaurules pārbauda, ielejot ūdeni tajās.

Lai no iespējamām vibrācijām jumta darbu laikā neciestu vēsturiskās lustras, daļā Rundāles pils telpu tās ir noņemtas no griestiem. Iekārtas stangās apmeklētāju acu līmenī, pirmo reizi tuvplānā novērtējot to greznumu. Izņemot jumta darbus, Rundāles pilī nekā cita steidzama vairs neesot. Taču profilaktiski pēc kāda laika vajadzētu atkal pieķerties klāt Zelta zālei.

“Pamazām ir jāsāk pārskatīt griestu gleznojumi un veidojumi, vai nav kādās zonās nepieciešams nostiprināt esošo krāsojumu. Zelta zāle varētu būt viena no pirmajām, kurās vajadzētu veikt nostiprināšanas darbus, nelielus retušēšanas darbus,” teic Rundāles pils muzeja direktore Laura Lūse.


Avots: TV3: Rundāles pilī maina jumta segumu, lai nebojātos vēsturiskās vērtības

Comments are closed.