Atjaunota vēsturiskā koka ēka Invalīdu ielā 1 K-13


Vēsturiskās koka ēkas, kas atrodas Rīgā, Invalīdu ielā 1 K-3, atjaunošanu un pārbūvi, veica AS “Būvuzņēmums Restaurators”. Darbi ilga gandrīz gadu un tika paveikti pēc SIA “Tiesu namu aģentūra” pasūtījuma, procesu noslēdzot 2024. gada februārī.


Būvdarbu laikā tika veikta ēkas sienu, grīdu, pārsegumu, logu, durvju demontāža. Tad fasādes siltināšana un apdare, jumta seguma ieklāšana, nesošo koka konstrukciju protezēšana un montāža (pārsegums, sienas, grīdas), koka durvju un logu montāža, sienu apdare (apmetums, flīzes), kāpņu montāža, santehnikas uzstādīšana.


Veicot demontāžas darbus, tika konstatēts, ka ēkai ir izveidots dubults koka siju pārsegums, kas nav raksturīgs šāda tipa celtnēm. Tā – izbūvējot un padarot izmantojamas arī mansarda telpas – vēsturiskais nams ieguva vēl vienu stāvu.


Dažkārt kokmateriālus, ko būvgaldniekiem izdodas saglābt darba procesā, mēdz izmantot savādāk – kā atsevišķus vēsturiskus elementus arhitektonikā. Arīdzan šajā objektā jauno kāpņu pakāpieni tika izgatavoti no atgūtajiem kokmateriāliem – vecajiem grīdas dēļiem.


Restaurācijas darbu laikā, balstoties uz arhitektoniski mākslinieciskā izpētes konstatētajiem oriģinālajiem trafaretu fragmentiem, uz telpu sienām atjaunotas oriģinālās dekoratīvo krāsojumu joslas.


Projekta pasūtītājs: SIA “Tiesu namu aģentūra”. Ģenerāluzņēmējs: SIA “WOLTEC”. Piesaistītie apakšuzņēmēji: SIA “B & H Solutions”, SIA “Eko Kāpnes”, SIA “LOGOS R”, SIA “Mežmaļi +”. Arhitekts: SIA “SARMA NORDE arhitekti”, autoruzraugs – Gunta Grikmane.

Comments are closed.